La īnceput ti se va parea ca povestea nu este decāt o extindere a primei parti, pentru ca producatorii sa mai scoata un ban de pe urma unui joc premiat si raspremiat, dar vei vedea spre sfārsit ca nu e asa. Somnorosul a adormit definitiv, iar tu ai ramas īn coma, sub niste pietre. Noroc cu Xardas, care te scoate de acolo si īti spune pe nepusa masa ca ti-ai pierdut toate abilitatile si mai ales statutul dobāndit cu anii, dar oricum nu-ti mai aduci aminte de mai nimic, deoarece bolovanii cazuti īn cap te-au lasat amnezic. Īti spune ca The Sleeper, cu ultimul sau strigat de durere, si-a chemat armata īntunericului pentru a distruge oamenii. Īn plus, orcii au cam īnceput sa-si faca de cap, condusi fiind acum de dragoni. Acestea fiind spuse, Xardas īti da misiunea de a te duce īn oras si a lua ochiul lui Innos (singurul artefact care ajuta la īnfrāngerea dragonilor). Nimic mai simplu, nu? Doar e primul quest
gresit. Pāna sa ajungi ajungi sa iei Ochiul trebuie mai īntāi sa treci de paznicii de la poarta, iar apoi afli ca, pentru a ajunge īn Upper Quarter, unde se afla ochiul, trebuie sa devii cetatean al orasului. Pentru a deveni cetatean trebuie sa te angajezi la unul dintre cei 5 mesteri: un fierar, un vānator, un vānzator, un tāmplar si un alchimist.
Interesant este modul īn care aceasta poveste progreseaza si īti arata ca uciderea Sleeper-ului nu a fost chiar cel mai bun lucru, iar ca acea bariera avea un scop mult mai profund decāt acela de a opri niste criminali din evadarea lor, dar tu va trebui sa īmpaci si capra cu varza si lupul cu capra. Cu trecerea capitolelor, devine tot mai evident ca lumea din jurul tau este una ravasita, distrusa, unde nu mai e nimic bun. Astfel te gāndesti la un moment dat ca īti lipseste motivatia, un lucru care sa te faca sa te omori cu toate creaturile iadului. Macar de ar fi existat un dispozitiv, ceva, care sa transforme lumea īntr-un paradis.
Vorbeam mai sus despre acei mesteri. Ei te pot īnvata diferite abilitati īn schimbul a cinci level points. Aceste level points le dobāndesti īn numar de 10 odata ce cresti īn nivel. Spre deosebire de Gothic 1, unde īnvatai numai Sneak, Pickpocket si Pick Locks, aici mai īnveti si Create Runes, Alchemy, Forge Weapons si Take Trophies. De asemenea, si iscusinta ta īn mānuirea armelor (one-hand, two-hand, bow, crossbow) s-a modificat, acum masurāndu-se īn procente, īncepānd cu 10%. Interesant este faptul ca la unii traineri, dupa ce treci de 30% la one-hand, vei īnvata odata cu one-hand-ul si two-hand, dar pentru mai multe level points.
Gothic, fiind un action-adventure-rpg la origine, prezinta jucatorului o foaie a eroului ce contine doar ceea ce este elementar si nu are abundenta celei din Morrowind sau Neverwinter Nigths. Este simpla si functionala. Īti spune nivelul personajului, experienta pe care o ai, experienta care īti trebuie pentru level-up, viata, mana, puterea, dexteritatea, iscusinta īn mānuirea armelor si abilitatile cunoscute
the basics, īntr-un cuvānt.
Un alt lucru care arata ca Gothic tinde spre un action-adventure-rpg mai degraba decāt spre un rpg pur-sānge este faptul ca inventarul este nelimitat. Poti cara si `nspe mii de sabii, ca jocul īti permite. Īn plus, īn Gothic nu vei putea tine īn aceeasi māna si o torta si o sabie, ca īn load screen, dar nu deranjeaza, numai ca face iesirile noaptea tārziu, īn padure, cānd e bezna, aproape imposibile.
Legatura cu primul Gothic se pastreaza, iar prietenii tai vechi revin. Xardas e din nou aici, cu turnul mutat, Gorn a stat cam mult la īnchisoare si īncearca sa faca ceva nou, Lee e cu mercenarii, Diego tot cu furatul se ocupa, Lares sta prin port si fumeaza, Milten s-a facut preot, iar Lester nu mai poate de caldura. Dar daca timpul o va cere, vor veni sa te ajute si te vor urma pāna la poarta dusmanului.
Grafic vorbind, Gothic 2 nu straluceste, dar nici nu deranjeaza ochiul. Si asta tinānd cont de faptul ca engine-ul are aproape 3 ani (primul Gothic a fost lansat la sfārsitul lui 2000, īn limba germana). Batrānetea se observa mai ales pe fata personajelor, dar reuseste sa creeze un tarām cu o vegetatie īncāntatoare. O alta bila neagra ar fi ca majoritatea scarilor din joc nu prea sunt scari, īn sensul ca sunt texturi care creeaza impresia de scari. Cu toate acestea jocul are o grafica draguta, numai perfecta pentru universul Gothic.
Actorii au depus o munca foarte grea, deoarece fiecare personaj are ceva de vorbit, si desi un actor si-a īmprumutat vocea mai multor personaje, īn fiecare dialog vei avea o multime de optiuni si asta necesita munca.
Lucrul care a impresionat īn Gothic 1 era senzatia ca urci pe scara sociala, ca īti faci un renume si mai ales faptul ca lumea din jurul tau este activa si are un program bine stabilit (dimineata se trezesc, īsi fac nevoile, stau si asculta povestiri pāna seara, mai manānca si mai beau ceva īn taverna, pentru ca apoi sa o ia de la īnceput). Acestea sunt incluse si īn Gothic 2, numai ca acel orar si acele relatii strānse din comunitate te vor enerva prin bārfele zise foarte īncet īntre femei si prin faptul ca, daca omori un cetatean, īi vei gasi cadavrul la diferite ore ba īn locul unde īsi facea nevoile, ba unde mānca, ba unde dormea, īn concluzie exact īn locurile pe care le frecventa dupa orarul sau.
Īn rest numai cuvinte de lauda pentru acest joc, pe care īl recomand oricui, chiar daca sunteti fani sau nu, deoarece sunt sigur ca va va placea, macar pentru lucrurile pe care le poti face la bordel, deoarece Gothic simuleaza viata reala ca nici un alt RPG.